/Hvem.jpg

Hvem er Eddie?

Se musikinterview i TV2 Øst' fra 2008 med Eddie van Lüthje og Henrik Drent i Svinget, Faxe Ladeplads. Interviewet er lavet af Sille Roulund. fra TV2 Øst.
(Gå ind på TV2Øst - find "Genudsendte serier" - find serien "Kunstnerportrætter" og nyd 25 minutters snak omkring Halfdan Rasmussen og Eddie's musik til Vinterdigte").
Eddie van Lüthje er manden bag melodierne til over halvtreds melodier til tekster af folkekære Halfdan Rasmussen. Men udover de 24 melodier til CD'en "Vinterdigte”, synger han gerne solo, eller som duo/trio med hjælp fra Visens Venner.
Det er med både Halfdan Rasmussen og gode, gamle syng-med-sange, fra visens og populærmusikkens evigt grønne repertoire. Fra Svend Gyldmark, Evert Taube, Thøger Olesen, Cæsar, Thomas Kjellerup, Kim Larsen og mange flere. Men også nyere og mere seriøse udspil med melodier til tekster af Bertolt Brecht, Johannes Møllehave og Carl Scharnberg, alle med Eddie's melodier.
Mange flere kunstnere kommer Eddie van Trio rundt om i deres udspil - "Men'sker jeg har mødt", hvor Eddie fortæller og synger om spændende mennesker han har mødt genmnem sine 50 år i musikkens og journalistikkens verden.
Eddie's populære og let syngelige salme ”Lyset” som er dedikeret til Dronning Margrethe II har han sunget i kirker, på markedspladser, plejehjem, private fester, musikfestivaler og havnekajer.
Eddie kan altid dreje dagens repertoire så det får et extra stænk af sømænd, folkelighed eller helt over i den dybt seriøse afdeling uden at det bliver kedeligt mange sekunder af gangen.
Han har, udover de mange finurlige tekster af Halfdan Rasmussen, også fundet frem til en række af Halfdans ældre og mere dybsindige tekster og sat dem i et nutidigt og medrivende tonesprog. Helt fra Halfdans første digtsamling "Soldat eller menneske" fra 1941 med digtene ”Ska’ de ha’ lov til det ?” og "Jeg ønsker mig" over det selvbiografiske "Noget om forvaltning af Pund" (1954). De mest kendte linier fra dette digt udkom på et 5 kroners frimærke i 2007:
Jeg skriver sjove digte.
Jeg skriver også triste.
De første læser andre folk
selv læser jeg de sidste.
Men hvor mange kender Halfdans historie om den skrækkelige skolegang og en endnu værre tid som lærling hos "en berømt barber"? Næh - vel.
/EddieKarise.jpg
Eddie spiller til Karise Markedsdag Foto:Ketty Pedersen
 

Curriculum vitae:

Eddie van Lüthje: Troubadur, komponist, journalist, pædagog, langfartssejler.
Yachtskipper på Finis Terre af Faxe Ladeplads, en 32 fods Nicholson havkrydser fra 1964. 
Uddannet børne/musikpædagog (Fröbelseminariet, Jens Sigsgaard og Grethe Agatz). 
Journalist, (Danmarks Journalisthøjskole og Instituut Vor de Journalistiek, Utrecht, Holland).
Eddie van Lüthje var stifter af og hovedkraft i rock- og bluesbands som "Blues inc.", "Love minus Zero",  "Det Tredie Øje", "Highway", "Lines lyst", "Bar'Rock" og "DK-Band". Han skrev tekster og musik til disse bands, men også til Mimespil som Ole Bruun-Rasmussens "Ægget" og "Kanonen" samt en række børne/ungdoms rockmusicals:  "Pæne Folks, Pæne Børn”, "Vi gider ikke lege med dig",  en musical om mobning. "Supermand", en Mini-musical om børns lege - og fantasiverden. "Disco-Johnny" Ungdoms-musical om disco-drømme  (1970-1979). De tre sidste udkom på LP'er i 70'erne.
Eddie har leveret tekster til mange sangbøger fra 1969 -1980.  Bl. a. til ”Syng Dansk”, (Gyldendal 1983) "Noah's sangbog" (1975), ”Socialistisk Sangbog" (1974), ”DUI's Sangbog” og mange flere. Han udgav selv sangbogen "Barsk Beat og Blide børnesange", med udelukkende egne tekster og musik. (1974 cba musik/ 1975 Demos forlag). 
Eddie har skrevet musik til mange andres tekster og digte. Bl.a. 24 melodier til Halfdan Rasmussens ”Julekalender for Voksne”, udgivet på cd’en ”Vinterdigte”, 2007.  Har siden "Vinterdigte" skrevet musik til endnu en god snes af Halfdans ældre og alvorligere digte fra 1941 til op i 60´erne.
Han har også skrevet musik til Ivan Malinovski’s og Bert Brecht’s ”Balladen om den smukke grevinde af Sverrige”, og flere digte af Carl Scharnberg, Johannes Møllehave, Martin Andersen Nexø m.fl. 
Desuden har han skrevet en række egne tekster og melodier til cd’en ”Det Grå Guld” med trioen Vise Vazze (Henrik Drent og Marianne Hansen) (Max Musik, 2003).
Skrev tekst og melodi til salmen "Lyset" til Hylleholt Kirke, 2005 dedikeret til dronning Margrethe.
Siden 1975 medlem af KODA, Gramex, Danske Revykomponister og  Danske Populærautorer (DPA).